Miss Strong
Bonjour Bloggers!

 Silent Reader[s]
No matter how hard things may seem, don't feel down, and don't give up. The clouds will clear, and there are brighter days ahead. InsyaAllah


Entries About Linkies



Tagboard


Credits Section ♥


Template: Intan Aqilah
Basecodes: Yaya
Others:   
Fully edited by: Farrah Muhammad 


TUTORIAL : Youtube Player

- Assalamualaikum -

Ini ada lah FIRST TRIAL fara buat tutorial. harap faham.
sebenarnya takde niat pun nak buat tutorial tapi disebabkan RAMAI lagi yang tak tahu nak letak youtube player dekat blog, so fara pun tergerak lah hati nak buat tutorial nie. ikhlas tau! harap korang faham kay ;)

HOW TO GET THE CODE :
LANGKAH PERTAMA :

First of all mesti lah buka youtube dulu kann. haha
Dah? Okayy lepas tu click SHARE.

 Lepas dah click Share tu, click EMBED pulak.
ha, contoh ada kat bawah nie kayy..



Lepas tu dah click Embed tadi tu kan, dye akan keluar macam nie..



Tapi SEBELUM tu, nampak tak kotak merah tu? PASTIKAN tick dekat kotak tu je ye. Jangan tick dekat kotak2 yang lain. Nanti jadi lain pulak code nye. Dah kan?
Nampak tak code yang kat dalam kotak biru tu? Copy semua code tu jangan ada tinggal satu pun.

LANGKAH KEDUA :

Dashboard > Design > Add gadget > HTML/Javascript
and PASTE code tu.
Lepas dah paste tu, tengok kotak biru pulak. PASTIKAN,

Width : 200
Height : 25

So, dye akan jadi macam nie..
Haaa, kotak yang warna PINK tu pulak, itu adalah code lagu korang tau! Misalnya next time kalau korang nak tukar lagu lagi, tak payah susah2 nak copy semua balik. Menyusahkan je kan? So, korang just pergi kat YOUTUBE, buat benda yang sama lah macam kat LANGKAH PERTAMA tadi, lepas tu korang cari code lagu korang. http://www.youtube.com/v/STcx-FN0gho?
- Copy je code yang macam code warna hijau tu okay -

Paste > Preview dulu > lepas dah jadi tu, SAVE lah kann :D
DONE !