Miss Strong
Bonjour Bloggers!

 Silent Reader[s]
No matter how hard things may seem, don't feel down, and don't give up. The clouds will clear, and there are brighter days ahead. InsyaAllah


Entries About Linkies



Tagboard


Credits Section ♥


Template: Intan Aqilah
Basecodes: Yaya
Others:   
Fully edited by: Farrah Muhammad 


Gerhana Bulan !

Assalamualaikum and hye readers :)

wehh korang, malam nie gerhana bulan kan3 ? yeahh, that's right baybeh . aku ecited sangat nak tengok gerhana bulan sampaikan aku sanggup berhenti berfacebook sekejap semata-mata nak keluar tengok bulan pukul 7.30pm tadi . unlucky, aku tak nampak batang hidung bulan pun :/ aku tengok orang lain semua dok kecoh update status pasal bulan, aku nak hupdate ape ? aku tak nampak pape kot . like seriously . sedih aku . tak pasal2 kena gelak dengan Affan . haha . takpe2, watlek watpeace ^^v
Fenomena Gerhana Bulan Penuh 
yang berlaku pada 10 December 2011, iaitu malam ini .  

hmm.. cantik kan ? cantik sangat :')
 - Dengan ama Allah yang maha pemurah lagi maha penyayang -

Bulan akan berada di dalam bayang-bayang bumi sepenuhnya (fasa gerhana penuh) pada jam 10.05 malam sehingga 10.57 malam . Kemudian ia akan keluar sepenuhnya daripada bayang-bayang umbra pada jam 12.18 tengah malam . 

Waktu setiap fasa gerhana boleh dirujuk seperti di bawah :
kiraan Skymap Pro 
  • Moon enters penumbra : 10 Dec 2011  (19:31:37)
  • Moon enters umbra : 10 Dec 2011  (20:45:11)
  • Start of totality : 10 Dec 2011  (22:05:29)
  • Maximum eclipse : 10 Dec 2011  (22:31:36)
  • End of totality : 10 Dec 2011  (22:57:45)
  • Moon leaves umbra : 11 Dec 2011  (00:18:04)
  • Moon leaves penumbra : 11 Dec 2011  (01:31:30)
Jumlah masa Bulan bergelap di dalam bayang-bayang bumi sepenuhnya ialah selama 52 minit 16 saat .
Waktu di atas merupakan waktu tempatan (Malaysia) . Ia adalah sama sahaja jika anda berada di Semenanjung, Sarawak atau Sabah . Cuma yang berbeza ialah ketinggian Bulan di langit . Semakin anda berada ke arah Timur Malaysia, semakin tinggi kedudukan Bulan pada satu-satu fasa gerhana itu [Harian-Metro-Online] 

Berikut merupakan panduan untuk menunaikan solat Gerhana Bulan, atau Matahari :

Video Live Streaming Gerhana Bulan Penuh, bermula 7.30 malam 10 December 2011 dari Planetarium Negara : http://www.angkasa.gov.my/live_webcasting/index.html

Psssstttt ! yang pasal Live Streaming tu aku tak tahu lah whether ada function ke tak en . menatang tu aku main copy and paste je . dah kalau takde function korang jangan cari aku pulak ye . haha . takpe2, same2 lah kita tengok yang REAL punya . ori lagi menarik . mmmuuaaahh !! kboii ~

p/s : ehemm malam nie aku nak pergi Cameron Highlands dengan family and my beloved one . *k sila jealoussss !! haha :D


                                                                          LOTS OF LOVE,